top of page

האם לסוכר יש השפעה על אקנה?

השפעת התזונה על אקנה מדוברת כבר שנים רבות, עם דעות חלוקות. אך האם יש קשר בין פחמימות לאקנה?




אקנה וולגריס הוא אחד המצבים הדרמטולוגיים הנפוצים ביותר. שכיחות האקנה בעולם המערבי מוערכת ב-79-95% מאוכלוסיית המתבגרים, 40-54% באוכלוסיית בני 25 ומעלה. בניגוד למה שאנו כבר יודעים בנוגע לאופי התורשתי של אקנה ותפקידם של ההורמונים הגורמים לו, ישנה אי ודאות לגבי תפקידם של גורמים סביבתיים, לרבות תזונה, באקנה.



הפתוגנזה של אקנה מיוחסת ל-4 גורמי מפתח:



  1. עלייה באנדרוגנים שגורם לייצור יתר של חֵלֶב.

  2. שגשוג יתר של חיידקי Cutibacterium acnes (C. acnes).

  3. היפרקרטיניזציה של זקיקים הפילוסביים (נשילה מהירה באופן חריג של תאי העור).

  4. מנגנונים דלקתיים.


סוכר הינו פחמימה פשוטה, היכולה לבוא בצורות הבאות: גלוקוז, פרוקטוז, וגלאקטוז. הפחמימות הפשוטות מתעכלות ונספגות לזרם הדם במהירות ומספקות אנרגיה תוך זמן קצר מאכילתן. הסוכר יכול להימצא לא רק בעוגות, ממתקים וסוכר המוסף לתה, אלא גם כמעט בכל המוצרים המעובדים- הדבר המקשה בצורה אדירה על הפחתת הסוכר העצמאית.



נהוג למדוד את המזונות המכילים פחמימות לפי השפעתן על מדד הגלוקוז (סוכר) בדם:



ערך גליקמי (GI, Glycemic Index) של מזון מתייחס לעלייה ברמות הגלוקוז בדם, שעתיים אחרי צריכת המזון. עומס גליקמי (GL, Glycemic Load) הוא מדד המתייחס לאיכות ולכמות הפחמימות, ומתבטא בעלייה ברמות הגלוקוז בדם לפי כמות הפחמימות שנצרכה כפול הערך הגליקמי שלהן מחולק ב-100.



מאמר סקירה שבדק 34 מחקרים שבחנו את הקשר בין התוכן הגליקמי (ערך גליקמי, עומס גליקמי, פחמימות, שוקולד, שתייה מתוקה, ממתקים וכו') לאקנה נמצא - לתוכן הגליקמי ישנה השפעה על אקנה ב77% מהמחקרים שנסקרו! בהתבסס על עדויות אלה, עולה המסקנה שדיאטות עם ערך גליקמי גבוה ובעלי עומס גליקמי עלולות להחמיר את האקנה ואת חומרת האקנה, בעוד שאימוץ דיאטה דלת ערך גליקמי עשוי להועיל לאקנה, להפחית את מספר הנגעים ולהקל על חומרתו.



השפעת ערך גליקמי ועומס גליקמי על מסלולים המעורבים בפתוגנזה של אקנה:

  • דיאטה בעלת עומס גליקמי נמוך מפחיתה את מדד האנדרוגן החופשי- שרמות גבוהות שלו מעודדות ייצור יתר של חלב (גורם 1 לאקנה).

  • דיאטה בעלת עומס גליקמי + ערך גליקמי נמוך מפחיתה לא רק את מדד האנדרוגן, אלא גם את רמות גורם גדילה דמוי אינסולין-1 (IGF-1)- שרמות גבוהות שלהם מעודדות היפרקרטיניזציה וכן ייצור יתר של חלב (גורמים 3+1 לאקנה).

  • שינויים במדד הגלוקוז בדם מצריכה הפרשת אינסולין בהתאם. צריכת מזונות שמעלים את

  • היפראינסולינומה (רמות אינסולין בדם מוגברות מהנורמה) הוצע כבעל השפעה על אקנה, על אחד או יותר מ-4 הגורמים שהוזכרו. צריכה תכופה של מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה עשויה לחשוף להיפראינסולינומה ובכך לעורר תגובה של אקנה.



כיצד מומלץ להתנהל – טיפים וערכים גליקמיים במזונות נפוצים

בפשטות, לאכול מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך יחד עם עומס גליקמי נמוך. ניתן להשיג זאת בעזרת מספר דרכים:

  • התמקדו באכילת פחמימות בעלות ערך גליקמי נמוך עד בינוני (טבלת ערכים גליקמיים מצורפת למטה).

  • מזונות המכילים שומנים וסיבים תזונתיים נוטים להיות בעלי ערך גליקמי נמוך יותר. לכן, שלבו מקורות לשומנים בארוחה, אכלו פחמימות מלאות ופירות וירקות עם קליפתם.

  • אופן הבישול משפיע על הערך הגליקמי של המזון, למשל לפסטה אל-דנטה ערך נמוך יותר מפסטה רכה.

  • שימו לב לכמות הפחמימה במנה, המשפיעה על העומס הגליקמי של המזון.

  • צמצמו בכמות הסוכר המוסף ככל הניתן, גם בטבעיים (כמו דבש ומייפל).

  • באופן כללי, מזון מעובד בעל ערך גליקמי גבוה יותר.



מזונות עם ערך גליקמי גבוה

מזונות עם ערך גליקמי בינוני

מזונות עם ערך גליקמי נמוך

- רוב הדגנים המעובדים - לחם לבן - אורז לבן - תפוחי אדמה אפוי, מטוגן וכדו' - אבטיח, אננס - דבש - סוכר

- לחם מלא, שיפון - אורז מלא, פסטה מבושלת, פיצה, קוסקוס - שיבולת שועל אינסטנט - בטטה, תירס - בננה, ענבים, מנגו, קיווי, תאנים, צימוקים - אגוזי מקדמיה, קשיו

- שעורה

- פסטה אל-דנטה

- קינואה

- שיבולת שועל מלאה

- ירקות לא עמילניים

- תפוחים, תפוזים, אשכוליות

- רוב האגוזים והקטניות

- חלב ויוגורט



*ערך גליקמי מושפע ממספר גורמים, למשל טמפרטורת המזון - קר נוטה לערך נמוך יותר, או מידת הבשלות של פירות.




מקורות:




1. Meixiong J, Ricco C, Vasavda C, Ho BK. Diet and acne: A systematic review. JAAD Int [Internet]. 2022 Jun 1 [cited 2023 Mar 22];7:95. Available from: /pmc/articles/PMC8971946/

2. Glycemic Index, Glycemic Load: New Evidence for a Link with Acne. Journal of the American College of Nutrition, 28(sup4), 450S–454S | 10.1080/07315724.2009.10718111 [Internet]. [cited 2023 Mar 22]. Available from: https://sci-hub.ru/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20234032/

3. Baldwin H, Tan J. Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment. Am J Clin Dermatol [Internet]. 2021 Jan 1 [cited 2023 Mar 22];22(1):55. Available from: /pmc/articles/PMC7847434/

4. Glycemic index and diabetes: MedlinePlus Medical Encyclopedia [Internet]. [cited 2023 Mar 22]. Available from: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000941.htm

216 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page