המדריך המלא לבחירת השמפו המתאים
- שירה קרן
- 21 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 24 בנוב׳ 2024
איך לבחור שמפו – נשמעת שאלה פשוטה אבל בפועל היא כל כך מורכבת. לא פעם אנו מוצאים את עצמנו עומדים מול מדף תכשירי השיער ולא יודעים במה לבחור – האם באחד שמתאים לשיער מתולתל או באחד נגד קשקשים? וכאילו שזה לא מספיק, לאחרונה הופיעו גם כאלה עם תוספים ומרכיבים שאנו לא מכירים. מה לבחור? בדיוק לשם כך, בנינו את המדריך לבחירת השמפו.

הספרים והספריות הגדולים ביותר טוענים שמוצר השיער הקריטי ביותר לשיער בריא הוא השמפו. ההיצע העצום של האפשרויות הקיימות בשוק מבלבל מאוד ומקשה על הבחירה. שיער שמנוני, יבש, מתולתל, חלק או צבוע, נגד קשקשים ועוד אינספור אפשרויות. איך יודעים במה לבחור – באחד שמתאים לשיער מתולתל או באחד נגד קשקשים? הגיע הזמן לעשות סדר להבין כיצד לבחור שמפו שיבטיח שהשיער שלך יישאר חי, עשיר ומלא חיים.
השמפו ומוצרים ייעודיים לשיער, משמשים בין היתר לתיקון ושחזור של נזקים מבניים של השיער שנובעים מעיצובים ופעולות שמבצעים על השיער כמו צביעה, סלסול, החלקה וכדומה.
כדי להבין איך השמפו וכלל מוצרי השיער פועלים ומה אנו מחפשים מהשמפו שלנו, נלמד בקצרה על האנטומיה של השיער:
השערה בנויה מ- 2-3 שכבות מרכזיות: קוטיקולה, קורטקס ולעיתים גם מדולה מרכזית (נמצאת בשיער העבה יותר). השכבה החיצונית ביותר היא שכבת הקוטיקולה והיא גם מהווה את המרכיב הדומיננטי ביותר בשערה. לקוטיקולה יש תפקיד חשוב מאוד בוויסות כניסה ויציאה של כימיקלים ומים לתוך שכבת הקורטקס וממנה החוצה. שכבה זו מספקת הגנה מפני גורמים סביבתיים חיצוניים, והיא ממלאת תפקיד בקביעת תכונות פיזיקליות ומכאניות של השערה, כגון חוזק, מרקם וצבע, וכאשר הקוטיקולה שלמה, השיער יישמר חלק ומבריק.
בעוד שברק השיער תלוי בשכבת קוטיקולה רכה וחלקה, חוזק השערה דווקא תלוי בשלמות שכבת הקורטקס, המורכב מ-15% קרטין קשיח. הקרטין הוא חלבון מרכזי בשיער ונמצא בכל שכבותיו. הקרטין בעל תכולה גבוהה של חומצת האמינו ציסטאין, והוא מעניק לשיער חוזק ואלסטיות.הבהרה, צביעה או סלסול השיער משפיעים על שכבת הקורטקס (השכבה הפנימית) ולכן שכבות הקוטיקולה (השכבה החיצונית) ניזוקות אף הן, כך שנראות השיער יכולה להשתנות בהתאם.
מרבית מוצרי הקוסמטיקה לשיער פועלים על החלק של סיב השערה הנמצאת מעל לפני שטח הקרקפת (השיער שנראה לעין). יש כאלה שפועלים על שכבת הקורטקס – השכבה הפנימית (צבעי שיער, חומרי הבהרה, החלקות וסלסול) וכאלה שפועלים על שכבת הקוטיקולה – השכבה החיצונית (שמפו, מרככים, סרומים, תרסיסים לשיער, שעווה, ג'לים, מוסים).
השמפו מיועד לניקוי השיער. למרות שבעבר, זה היה תפקידו היחיד, כיום השמפואים מציעים הבטחות מרובות נוספות, בהן השמפו צפוי להעניק ברק, נפח, סירוק קל, הגנה מפני דהייה בשיער צבוע, הגנה מפני קרינת UV ועוד. והמדיה והתקשורת מאדירים את הציפיות שלנו מן המוצרים הללו...
לשמפו יש מרכיבים בסיסיים מסוימים, ביניהם:
● חומרי ניקוי- סורפקטנטים 'תופסים' את השומן, זיעה והלכלוך מהשיער והקרקפת ומאפשרים להם להתנקות מהשיער באמצעות מים.הסורפקטנטים הפופולריים ביותר הם סודיום לורל/לורת סולפט (SLS, SLES), אמוניום לוריל/לורת סולפט (ALS, ALES), טריאתנול אמין לוריל סולפט, דיאתנול לוריל סולפט ונתרן אולפין סולפט.
● חומרים מקציפים- חברות מוצרי השיער מרבות להשתמש בחומרי הקצפה מאחר ואנשים נוטים לייחס בין יעילות הניקוי של השמפו למידת ההקצפה שלו.
● חומרי ריכוך- חומרי הניקוי שבשמפו מותירים את השיער יבש ועמום, לכן משלבים בשמפו מרכיבים שונים שיכולים לצפות את שכבת הקוטיקולה כדי לשפר ברק ורכות השיער ומקלים על פעולת הסירוק.
● מתאמי pH- שיער פגום יכול להתנפח עם חומרי ניקוי בסיסיים. לפיכך, שמפו לשיער פגום צריך להיות מותאם מבחינת רמת החומציות. החומרים שמסייעים בהתאמת ה-pH החומצי כוללים חומצה ציטרית וחומצה לקטית.
● תוספות שונות- העשרת השמפו בתוספים למטרות שונות שרוצים לייחס לשמפו.
בוחרים את השמפו המדויק
שלא יהיו חומרי ניקוי חזקים מידי – הסרה מוגזמת של חֵלֶב (החומר השומני שבקצוות השורשים) משאירה את השיער עמום, רגיש לחשמל סטטי וקשה לסירוק. סולפטים המצויים בשמפו משמשים ליצירת קצף וסילוק הלכלוך והשמן. עם זאת, הם יכולים להסיר את מהשערה את השמנים הטבעיים שלה, מה שמוביל ליובש ושיער קופצני ומקורזל, הם עלולים לגרום לגירוי בריכוזים גבוהים ואף להזיק לזקיקי השערה. לשמירה על שיער בריא, בחרו בשמפו עדין ללא-סולפטים המנקים את השיער בעדינות מבלי לפגוע במאזן הלחות הטבעי של השיער.
התאמה לסוג שיערכן – זהו האם מדובר בשיער שומני, יבש, נורמלי או משולב. כל סוג שיער זקוק לאופן טיפול שונה, ושימוש בשמפו לא מתאים יכול לגרום לעודף שמנוניות או יובש קיצוני. בעלי שיער שומני? חפשו שמפו שיעזור להסיר את עודף השומן. בעלי שיער יבש? חפשו שמפו שלא מכיל חומרי ניקוי חזקים מידי, ורצוי שיכיל מרכיבים שישמרו על הלחות השיער, כמו שמן ארגן, חמאת שיאה שיזינו את השיער בלחות תוך שמירה על הלחות הקיימת.
שומרים על בריאות הקרקפת – שיער בריא צומח מקרקפת בריאה. אם אתם סובלים מקשקשים או קרקפת מגורה, אל תתעלמו, בחרו שמפו מתאים על מנת שלא להחריף את הבעיה. שמן עץ התה או אבץ פיריתיון, הם דוגמאות לרכיבים בעלי תכונות אנטיבקטריאליות שיכולים לרכך ולאזן את הקרקפת. כמו כן, הימנעו מרכיבים כימיקליים חזקים כמו סולפטים, פרבנים ובשמים מלאכותיים שיכולים להחמיר את רגישות הקרקפת.
שיער צבוע מצריך התייחסות – התאמת שמפו לשיער צבוע חשוב בכדי לשמר את נראות השיער הצבוע ומניעת דהייה. שמפו לשיער צבוע מכיל מרכיבי ניקיון עדינים ומרכיבים לשמירה על השיער מפני קרינת UV כדי למנוע דהייה של הצבע. בנוסף, שמפו לשיער צבוע מכיל מרכיבים כמו קרטין, אנטיאוקסידנטים שעוזרים לשקם ולחזק את שורש השערה, להפחית את נזקי הצבע ולשמור על שיער זוהר.
הימנעו מפרבנים – הפרבנים הם חומרים משמרים המשמשים להארכת חיי המדף של מוצרי הקוסמטיקה, אך עלו חששות לגבי הסיכונים הבריאותיים הפוטנציאליים שלהם. הימנעו משמפו שמכיל פרבנים כדי למזער חשיפה לכימיקלים אלה.
הימנעו ממרכיבים קומדוגנים – הקומדוגנים הם מרכיבים שיש להם פוטנציאל לגרום להיפרקרטיניזציה, שעלולה להוביל לחסימה חלקית או מלאה של זקיק השערה ולהצטברות של חֵלֶב בשורשים. בין המרכיבים הקומדוגנים תוכלו למצוא את השמן קוקוס (שקיבל יחסי ציבור טובים משום מה), חמאת קקאו, שמן חמניות ו-SLS.
רמת חומציות מתאימה (pH) – חפשו תכשירי שיער שקרובים לרמת החומציות של שיערכם (4.5-5.5). החומציות עוזרת לשמירה על מבנה תקין של שכבות השערה. שיער פגום שמטופל בחומרי ניקוי בסיסיים (5.5<pH) יכול להתנפח. לפיכך, שמפו לשיער פגום צריך להיות מותאם מבחינת רמת החומציות. החומרים שמסייעים בהתאמת ה-pH החומצי כוללים חומצה ציטרית וחומצה לקטית.
ראו גם: ויטמינים לשיער
עכשיו אתם מוכנים לרכישת השמפו המושלם והמדויק בשבילכם. רוצים לדעת איך לבחור מרכך מתאים? לחצו כאן!
מקורות:
1. D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know? Indian J Dermatol [Internet]. 2015 May 1 [cited 2023 Aug 13];60(3):248. Available from: /pmc/articles/PMC4458934/
2. בעקבות פניות שהגיעו לאחרונה לאגף הרוקחות בנושא Sodium Laureth Sulfate ו- Sodium Lauryl Sulfate | משרד הבריאות [Internet]. [cited 2023 Aug 13]. Available from: https://www.gov.il/he/Departments/General/pharmaceuticals-posts-01012005
3. 8 Ingredients to Avoid in Your Shampoo and Conditioner | Genesis College [Internet]. [cited 2023 Aug 13]. Available from: https://www.genesiscareer.edu/8-ingredients-to-avoid-in-your-shampoo-and-conditioner/
4. Waranuch N, Wisutthathum S, Tuanthai S, Kittikun P, Grandmottet F, Tay F, et al. Safety assessment on comedogenicity of dermatological products containing d-alpha tocopheryl acetate in Asian subjects: A double-blind randomized controlled trial. Contemp Clin Trials Commun [Internet]. 2021 Sep 1 [cited 2023 Aug 13];23:100834. Available from: /pmc/articles/PMC8387765/
5. Madnani N, Khan K. Hair cosmetics. Indian J Dermatol Venereol Leprol [Internet]. 2013 Sep 1 [cited 2023 Aug 13];79(5):654. Available from: https://ijdvl.com/hair-cosmetics/
6. IADVL. TEXTbook of dermatology. FIFTH EDITION. 2022.