מהי חשיבותו של אבץ לשיער ומהם המקורות המומלצים ביותר לצריכתו?

אחד המינרלים החשובים ביותר לייצור קרטין, חלבון מבני בשיער, בציפורניים ובעור, הוא האבץ (Zinc). אבל מרבית מהישראלים לא צורכים ממנו מספיק. בשורות הבאות נסביר כל מה שחשוב לדעת על אבץ לשיער ומדוע מומחים בתחום ממליצים על צריכת כמות מספקת ממנו מדי יום, בין אם דרך התזונה ובין אם באמצעות תוספים ייעודיים.
מה זה אבץ ולמה הוא חשוב לשיער?
האבץ (Zinc) הוא מינרל חשוב שלוקח חלק בקשת רחבה של תהליכים ביוכימיים בגוף האדם, כולל כאלו שקשורים לתפקוד מערכת החיסון, ריפוי פצעים, צמיחת וחלוקת התאים, סנתוז חלבונים ועוד.
באופן עקרוני, אפשר לקבל את כל האבץ שגופנו צריך דרך המזון שאנחנו אוכלים. אבל האמת היא שבעידן הנוכחי, התזונה שלנו נוטה להיות דלה יחסית בחומרים חיוניים כמו אבץ, מה שאומר שרובנו נצטרך לתגבר את התפריט היומי עם תוספים.
אבל למה צריך אבץ לשיער? במה הוא תורם? ומה קורה כשיש מחסור באבץ? במדריך הבא נצלול לעומק ונבין מה הקשר בין מחסור באבץ לנשירת שיער – ואיך אפשר למנוע את זה.
כאמור, אבץ הינו מינרל חיוני לתפקוד ופעילות של למעלה מ-300 אנזימים בגופינו! אבל ידעתם שהוא משתתף בתהליך ייצור השיער?
האבץ משתתף בסינתזת הקרטין (חלבון מבני בשיער, בציפורניים ובעור) ובהתרבות הקרטינוציטים (התאים המייצרים את הקרטין). הקרטין הינו חלבון מבני בשיער, ציפורניים והשכבה החיצונית של העור (אפידרמיס), ונוכחות האבץ משפיעה על תהליכים אלו.
בנוסף, האבץ הוכח כמעלה את שמנוניות השיער: הוא מסייע בתפקוד בלוטת החֵלֶב הנמצאות בקרקפת ואחראיות על ייצור החלב – המרכיב השומני שמעניק לחות וברק לשיער ופועל כשכבת הגנה על הקרקפת מפני יובש, מזיקים ומזהמים.
היתרונות של אבץ לשיער
האבץ הוא מינרל חיוני שנחוץ כאמור למגוון רחב של תפקודי פיזיולוגיים:
הוא מאפשר תהליכי גדילה והתפתחות תקינים ויצירת חלבונים, אנזימים ונוגדים שמגנים על הגוף ממחלות.
הוא פועל כנוגד חמצון (אנטיאוקסידנט) ומנטרל רדיקלים חופשיים שנוצרים בגוף בגלל חשיפה לקרינה ומזהמים שונים.
הוא חומר אנטי-בקטריאלי ואנטי-ויראלי ולכן עוזר להילחם בפטריות ווירוסים שתוקפים את הגוף. בזכות פעילותו האנטי דלקתית של האבץ, הוא מסייע במספר מצבים דרמטולוגיים ביניהם זיהומים, דלקות ופיגמנטציה.
הוא מאיץ את חלוקת וייצור התאים ובכך מסייע לריפוי והחלמת רקמות פגועות. זה מה שהופך אותו לחיוני לבריאות העור, הציפורניים והשיער.
אבץ משמש בתעשייה כרכיב פעיל נגד קשקשים - האבץ מונע התקלפות, גירוד וגירוי הקשורים לקשקשים.
נוכחותו באפידרמיס בעור מקדמת את איזון האפידרמיס, המטבוליזם בו ובקרה על תהליכי חידוש העור. מחקר שבדק את השפעת האבץ על הפרעות שונות הכוללות את העור, השיער והציפורניים מצא שיפור משמעותי בין קבוצת ההתערבות לקבוצת הביקורת. השיפור הקליני כלל ירידה באדמומיות העור ובמידת הגירוד.
אבץ התגלה כאלמנט אנטי-אנדרוגני, הוא ממתן את פעילות האנדרוגנים ובכך מפחית את נשירת השיער. ידוע כי אחד הסימפטומים של מחסור באבץ הוא התקרחות, ונמצאו רמות האבץ בסרום בקרב אנשים הסובלים מאלופציה אנדרוגנית נמוכות מנורמה, לכן עלתה השאלה האם תיסוף באבץ יכול לסייע בנשירה. מחקר התערבותי שחקר את ההשפעת תוסף אבץ על נשירת השיער מצא כי תיסוף של 6 חודשים באבץ הוביל לתגובה קלינית ניכרת לעין ב62% מהנחקרים.
בזכות האיכויות שלו, המומחים ממליצים על נטילת תוספי אבץ לחיזוק השיער ולשמירה על שיער שופע, בריא ובעל מראה חיוני.

האם אבץ מונע נשירת שיער?
העדויות המחקריות בנוגע לקשר שבין נשירת שיער ואבץ הן לא חד-משמעיות ודרוש מחקר נוסף בנושא.
מצד אחד, חלק מהמחקרים אכן מעידים על התרומה של האבץ נגד נשירת שיער, גם מבחינת האטת קצב הנשירה וגם מבחינת הפסקת אובדן השיער המופרז.
מחקר אחד, למשל, מצא רמות נמוכות של המינרל בקרב אנשים שסובלים מנשירת שיער על רקע אוטואימוני, מה שיכול להעיד על קשר בין התופעות.
מהצד השני, מחקרים אחרים לא מצאו קשר סיבתי מובהק בין המינרל לאובדן שיער, וסבורים שצריך לבצע מחקרים מדעיים וקליניים נוספים לבירור הסוגיה.
עם זאת, חלק גדול מרופאי העור ומומחי השיער אכן ממליצים על לקיחת תוספי אבץ לשיקום השיער והתמודדות עם הפרעות שגורמות לנשירת יתר והתקרחות.
למרות מיעוט הממצאים המחקריים, קיימות עדויות קליניות מניסיון של מטפלים ומטופלים שמראים על התרומה של האבץ לבריאות השיער. למדריך על איך למנוע נשירת שיער.
האם אבץ מאיץ את צמיחת השיער?
כמה מחקרים שבוצעו לאחרונה מצאו שנטילת תוספי אבץ לשיער דליל יכולה לעודד את צמיחת השערות, הן בקרב האוכלוסייה הכללית והן בקרב מי שסובלים מאלופציה והפרעות במנגנוני צמיחת ונשירת השיער.
בהמשך לכך, ישנם רופאים ומטפלים שמעידים על התרומה של האבץ לשיער חזק, עמיד ושופע. עם זאת, גם הפעם המחקר בתחום נמצא עדיין בחיתוליו ודרושים מחקרים נוספים כדי לאשש את הממצאים האלו.
כמות יומית מומלצת של אבץ לשיער
אלו המלצות המומחים לגבי כמות האבץ שכדאי לצרוך מדי יום:
- מינון מומלץ לגברים: 11 מ"ג ליום
- מינון מומלץ לנשים: 8 מ"ג ליום
חשוב לציין שגופנו זקוק לאבץ כדי לתפקד כראוי, אבל הוא לא יכול לאחסן אותו. בהיעדר מצבורי אבץ זמינים, צריך לספק לגוף תזרים קבוע ויציב של המינרל ברמות גבוהות אף יותר מאלו שצוינו פה כדי להגיע לרמות הנדרשות.

מה גורם למחסור באבץ?
חלקים נרחבים מהאוכלוסייה האנושית ברחבי העולם סובלים ממחלות באבץ. על פי ארגון הבריאות העולמי, מדובר ביותר מ-31% אנשים עם רמות נמוכות מהמומלץ של הרכיב החשוב.
אוכלוסיות הסיכון כוללות בעיקר צמחונים וטבעונים, נשים בהריון ומניקות ואנשים שסובלים ממחלות מעי דלקתיות והפרעות בכושר הספיגה.
תופעות לוואי של מחסור באבץ כוללות:
- אובדן שיער והקרחה
- תיאבון נמוך או חוסר תיאבון
- הפרעות גדילה
- חיסוניות נמוכה
- בעיות עור
- שלשול כרוני
עבור מי שסובלים מאחד או יותר מהתסמינים של מחסור באבץ, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי להתאמת טיפול ראוי לבעיה.
האם יש דבר כזה צריכת יותר מדי אבץ?
הגבול העליון של המינון המומלץ הוא עד 40 מ"ג ביום, ואין לעבור על הכמות הזאת.
עודף באבץ יכול להיות רעיל ולגרום לתופעות הבאות:
- בחילה, הקאות ואיבוד תיאבון
- שלשולים וכאבי בטן וראש
- חיסוניות נמוכה ופגיעות למחלות
- רמות נמוכות מדי של כולסטרול "טוב" (HDL)
- רמות נמוכות של ברזל (Iron) ונחושת (Copper)
האבץ יכול גם להתנגש עם תרפות מסוימות כמו אנטיביוטיקה וטיפולים לדלקות פרקים. מכאן שלפני שנוטלים תכשירי אבץ, יש להיוועץ ברופא המטפל.
איך מונעים מחסור באבץ?
אז הבנו שהאבץ הוא חומר חשוב מאוד לבריאות השיער ומניעת תופעות בלתי רצויות כמו התקרחות ונשירת שיער מוגזמת.
אבל איך מעלים את רמת האבץ כדי לשמר, לחזק ולשקם את בריאות השערות? אפשר לדבר על שתי דרכים עיקריות: תזונה עתירת אבץ ותוספי תזונה עם אבץ לשיער.
תזונה עם אבץ לשיער
הדרך הטבעית ביותר הוא פשוט לצרוך אבץ במזון. במיוחד למי שסובלים ממחסור במינרל או מתופעות שקשורות בכך, מומלץ לצרוך מזונות שמכילים אבץ בכמות גדולה.
העניין הוא שרוב האנשים לא יודעים באילו מאכלים יש אבץ. בדיוק בשביל זה הכנו את הטבלה הבאה עם מקורות מזון עשירים במינרל:
חלבון מן החי | חלבון ממקור צמחי | דגנים מלאים | ירקות |
בשר בקר | אדממה, טופו, טמפה ומוצרי סויה אחרים | שיבולת שועל | פטריות |
בשר כבש | עדשים ירוקות, צהובות, חומות, שחורות | קינואה | אפונה |
עוף והודו | שעועית יבשה מכל הסוגים, בעיקר לבנה ושחורה | אורז מלא ואורז בר | ירקות ממשפחת המצליבים: כרוב ירוק וסגול, כרוב ניצנים, כרובית |
ביצים | גרגירי חומוס | דוחן | אספרגוס |
דגים ופירות ים (בעיקר סרדינים וסלמון) | גרגירי תורמוס | כוסמת | סלק |
כמות האבץ הגבוהה ביותר נמצאת בצדפות, בשר אדום, כבד, עוף, סרדינים, ביצים ומוצרי חלב.
דגנים, קטניות וזרעים (כמו זרעי דלעת) מכילים כמות בינונית של אבץ, אך רק 20-40% מהמינרל נספג מאחר והספיגה מופרעת מנוכחות פיטאטים, סידן ופוספטים המצויים במזונות אלו.
לעומת זאת, גורמי כלציה כמו EDTAוחלבונים מהחי משפרים את ספיגת האבץ. ספיגת האבץ מתוספי תזונה נעה בין 50% ל-61%, תלוי בצורתו הכימית ובהרכב התוסף.
תכשירים עם אבץ לשיער
כדי לתגבר את הצריכה היומית, אפשר ליטול כדורי אבץ לשיער או סוכריות ג'לי לשיער של FLAWLESS.
בנוסף לאבץ, סוכריות FLAWLESS מסייעות לשיפור בריאות השיער, הציפורניים והעור באמצעות קומפלקס איכותי שכולל ויטמינים לשיער כמו A, B, C, D ו-E, מינרלים כמו יוד וכולין ומרכיב הקולגן שחיוני במיוחד לחוזק ועמידות הרקמות.
כדאי לקבל המלצות וחוות דעת מהגורם הרפואי המטפל לפני שמתחילים לקחת תכשירי אבץ לשיער.
תפקידים נוספים של אבץ
האבץ הוא מינרל חיוני לפעילות של מאות אנזימים ואלפי גורמי שעתוק הנדרשים לחילוף חומרים של שומנים, חלבונים וחומצות גרעין, תפקוד מערכת החיסון וריפוי פצעים, ייצור חלבונים ודנ"א, ואף מעורב בחוש הטעם ובמערכת הרבייה הגברית.
כמו כן, האבץ תומך בגדילה והתפתחות, לכן צריכה מספקת של אבץ חשובה בעיקר במהלך היריון, ינקות, ילדות וגיל ההתבגרות.
הודות ליכולת נוגדת החמצון של האבץ, הוא מסייע במניעת נזקים של קרינת UV והפחתת ממאירות.
צריכת האבץ בקרב הישראלים
מתוך סקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה) אשר מספק מידע עדכני על מצב התזונתי והבריאותי של תושבי ישראל נמצא כי 57% מהישראלים לא מגיעים לכמות האבץ היומית הנדרשת. למעשה, האבץ הוא המינרל השני שאנו, הישראלים, לא צורכים מספיק (אחרי סידן).
אמנם האבץ נאגר בגופינו – בעיקר בשרירי השלד, בעצמות ובעור, ובגברים מאוחסן גם באיבר המין הגברי.
אך מאחר ויכולת התנועה של האבץ מרקמה לרקמה מוגבלת, חשוב לספק אבץ באופן רציף מהתזונה עבור צרכים מטבוליים, גדילה ושיקום רקמות.
מקורות:
1. Gupta M, Mahajan VK, Mehta KS, Chauhan PS. Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatol Res Pract [Internet]. 2014 [cited 2023 Apr 17];2014. Available from: /pmc/articles/PMC4120804/
2. סקר רב מב"ת מבוגרים בבני 18-64. המרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם). משרד הבריאות. . Available from: https://www.health.gov.il/publicationsfiles/mabat_adults_2014_2016_383.pdf
3. Zinc - Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2023 Apr 17]. Available from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
4. Gupta M, Mahajan VK, Mehta KS, Chauhan PS. Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatol Res Pract [Internet]. 2014 [cited 2023 Apr 17];2014. Available from: /pmc/articles/PMC4120804/
5. Zinc storage and distribution in the human body. The human body... | Download Scientific Diagram [Internet]. [cited 2023 Apr 17]. Available from: https://www.researchgate.net/figure/Zinc-storage-and-distribution-in-the-human-body-The-human-body-contains-2-to-3-g-of_fig1_340882254
6. Robbins CR. Chemical and Physical Behavior of Human Hair. Chemical and Physical Behavior of Human Hair. 2002;
7. Zinc - Consumer [Internet]. [cited 2023 Apr 17]. Available from: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/
8. Aryal E, Bhattarai E, Bhattarai S. Zinc Therapy in Dermatology: A Review and Update. Nepal Journal of Dermatology, Venereology & Leprology. 2021 Apr 2;19(1):3–8.
9. Ho CH, Sood T, Zito PM. Androgenetic Alopecia. StatPearls [Internet]. 2022 Oct 16 [cited 2023 Apr 17]; Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
10. DHT (Dihydrotestosterone): What It Is, Side Effects & Levels [Internet]. [cited 2023 Apr 17]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24555-dht-dihydrotestosterone
11. Ogawa Y, Kinoshita M, Shimada S, Kawamura T. Zinc in Keratinocytes and Langerhans Cells: Relevance to the Epidermal Homeostasis. J Immunol Res [Internet]. 2018 [cited 2023 Apr 17];2018. Available from: /pmc/articles/PMC6304883/