top of page
תמונת הסופר/תמיכל בר

נשירת שיער - גורמים, תסמינים ושיטות טיפול

עודכן: 24 בנוב׳

נשירת שיער מדריך מקיף

נשירת שיער, או בשמה הרפואי "אלופציה" (Apolecia), היא תופעה של איבוד יתר של שערות והיווצרות של קרחות בראש, בפנים או בגוף.


הגוף האנושי משיל באופן טבעי בין 50 ל-100 שערות בכל יום נתון. מדובר בתופעה נורמלית לחלוטין שלרוב לא שמים לב אליה ביומיום, שכן הגוף מצמיח במקביל שיער חדש.


עם זאת, מצבים מסוימים עלולים לגרום לכך שלא נוצרות שערות חדשות שיפצו על אלו שנשרו. כך מתהווה למעשה תופעת איבוד השיער.


לאובדן שיער יש סיבות ותסמינים שונים, והוא יכול להיות זמני או קבוע, נקודתי או מפושט. גורמי הסיכון להתקרחות הם תורשה, תנודות הורמונליות, מצבים רפואיים מסוימים או פשוט תהליך טבעי של הזדקנות.


בשורות הבאות,  נסביר את כל מה שצריך לדעת על התופעה, כולל סימפטומים, גורמים ודרכי טיפול נגד נשירת שיער.



מהם הסימנים לנשירת שיער קיצונית?


נשירה של השיער יכולה להופיע בצורות שונות, בהתאם למה שגרם לה. הסימפטומים יכולים להופיע באופן הדרגתי או בבת אחת ויכולים להשפיע על הקרקפת בלבד, על אזורים אחרים בגוף ובמקרים חריגים על הגוף כולו.


אלו הם הסימנים שיכולים להעיד על נשירת שיער קיצונית:


1) הידלדלות הדרגתית של השיער - סוג ההתקרחות הנפוץ ביותר, שלרוב נובע מגיל מבוגר. איבוד שיער בראש פוגע בעיקר בגברים, אבל גם נשים יכולות לסבול מהתופעה. בקרב גברים, לרוב מתחילים לשים לב לנסיגה של קו השיער באזור המצח והרקות, בעוד אצל נשים התופעה מתבטאת יותר בהתדלדלות כללית של השיער.


2) נשירת שיער אזורית - נשירת שיער אזורית או מוקדית, או בשמה המדעי "אלופציה אראטה", היא הפרעה אוטואימונית שגורמת למערכת החיסון לתקוף את זקיקי השיער. התוצאה היא אובדן שיער נקודתי שיוצר מעין "פאצ'ים" נטולי שיער בראש, אם כי התופעה יכולה להופיע גם בגבות או בזקן. הסימנים המטרימים יכולים להיות עור מגרד או כואב. ההפרעה יכולה להופיע על רקע גנטי, סביבתי או פסיכולוגי. יש גם זיהומים פטרייתיים שיכולים לגרום לקרחות עגולות.


3) נשירת שיער מוחלטת - "אלופציה טוטאליס" נגרמת גם כן מהפרעה אוטואימונית שבה הגוף תוקף את זקיקי השיער, רק שהפעם התוצאה היא התקרחות מוחלטת בראש. לעיתים התופעה עלולה להתפתח לאלופציה אוניברסליס, שמובילה להתקרחות כללית שכרוכה גם באובדן הגבות, הריסים ושיער הגוף.


4) נשירת שיער פתאומית - איבוד שיער פתאומי יכול להתבטא בנשירה של גושי שיער משמעותיים בעת הסירוק או שטיפת הראש במקלחת. סוג זה של אלופציה לרוב נובע מלחץ נפשי או מחסרים תזונתיים. במרבית המקרים מדובר בתופעה הפיכה שיכולה לעבור עם הזמן באמצעות טיפול מתאים בשורש הבעיה.


5) נשירת שיער מפושטת - במצב זה, נפילת השיער תתרחש בכל הגוף ולא רק בראש. זוהי תופעה נפוצה למשל אצל חולים אונקולוגיים שמטופלים בכימותרפיה או אצל אנשים שסובלים ממחלות אוטואימוניות אחרות. לפעמים השיער יחזור לצמוח בתום הטיפול ולפעמים לא, תלוי בסוג המחלה ובטיפול הספציפי שלוקחים נגדה.



נשירת שיער תסמינים

 

מהם הגורמים לנשירת שיער?


הסיבות לנשירת שיער הן מגוונות למדי וכוללות גורמים אישיים, תורשתיים, סביבתיים ורפואיים. לא תמיד יהיה אפשר לאבחן את מקור התופעה, ולעיתים היא תיגרם מכמה גורמים.


להלן רשימת גורמי סיכון לנשירה של השיער:


נשירת שיער בהריון - נשים רבות שמצויות בתהליך היריון תוהות לעצמן למה השיער נושר להן בכמויות יוצאות דופן. הסיבה לכך היא שבמהלך ההיריון, גוף האישה עובר שינויים משמעותיים ברמה הפיזית וההורמונלית, מה שיכול גם לגרום לנשירת שיער חזקה. הסערה ההורמונלית יכולה להוביל גם לנשירת שיער לאחר לידה/אחרי לידה.


נשירת שיער בגיל המעבר - הסיבה הנפוצה ביותר לנשירת שיער אצל נשים, מלבד היריון ולידה, היא גיל המעבר (menopause). בשלב זה בחייה של האישה, חלים שינויים במערכת ההורמונלית שגורמים לתופעות כמו גלי חום והפרעות במצב הרוח, שבאופן עקיף יכולים להחמיר את נשירת השיער.


נשירת שיער מלחץ - גורמים נפשיים ופסיכו-פיזיים יכולים לגרום לדלדול השיער, בעיקר בראש. התופעה נפוצה בקרב גברים יותר מאשר אצל נשים, אם כי גם הן לא חסינות בפניה. אירוע מלחיץ או טראומטי או מתח נפשי ממושך יכול להוביל להתדלדלות פתאומית או ממושכת של השיער. לרוב מדובר בתופעה זמנית והפיכה שניתנת לטיפול באמצעות הפחתת הסטרסורים ושיפור הבריאות הנפשית.


נשירת שיער תורשתית - גורמי תורשה והיסטוריה משפחתית מהווים סיבה נפוצה לאיבוד שיער. הגנטיקה שירשנו מההורים קובעת במידה רבה איך נזדקן וכיצד זה ישפיע על צפיפות השיער שלנו. גורמים תורשתיים (אנדרוגנטיים) הם בין הסיבות הנפוצות ביותר לנשירת שיער אצל גברים צעירים, שיכולה להתבטא גם בהתקרחות מוחלטת בתוך זמן קצר.


נשירת שיער מסיבה רפואית - מצבים רפואיים והפרעות שונות יכולים להשפיע על קצב איבוד השיער ולגרום להתקרחות מוקדמת שלא בהכרח תואמת גיל. הבעיות הרפואיות שהכי גורמות לשיער לנשור קשורות לרוב בהיווצרות של חוסר איזון הורמונלי, למשל במקרים של בעיות בבלוטת התריס או מחלות אוטואימוניות כמו זאבת. לפעמים הנשירה תתרחש בגלל התרופות שלוקחים לטיפול בבעיה הרפואית.


נשירת שיער עונתית - זה אולי נשמע מוזר, אבל חילופי העונות יכולים להשפיע בצורה משמעותית על דפוסי נשירת השיעור. בבוא הקיץ, גופנו מתכונן לחום באמצעות השלת שיער עודף כדי להתמודד טוב יותר עם העומס. לכן אצל חלק מהאנשים השיער יהפוך לדליל יותר באביב ובקיץ ויתמלא שוב לקראת הסתיו והחורף.


נשירת שיער כתוצאה מתזונה לקויה - כמו כל מרכיב בגופנו, גם השיער דורש חומרי תזונה שמעשירים אותו ומותירים אותו בריא ושופע. תזונה לקויה וחוסר בוויטמינים ומינרלים חיוניים יכול להאיץ את נפילת השיער ולהאט את יצירת השערות החדשות. לכן אנשים שמבצעים שינוי תזונתי לא נכון ודיאטות קיצוניות יכולים לחוות נשירה מוגזמת של שיער. התופעה נפוצה מאוד אצל אנשים ובעיקר נשים שסובלות מהפרעות אכילה כמו אנורקסיה.


נשירת יתר מטיפול לקוי בשיער - לפעמים איבוד שיער קיצוני יתפתח בעקבות כל מיני טיפולי שיער כמו סלסול ופן, או לחילופין שימוש בתכשירים שמכילים חומרים מזיקים לעור הקרקפת ולשערות עצמן. גם הרמת ומתיחת השיער, למשל באמצעות קשירת "קוקו" או צמות באופן הדוק מדי, יכולות לפגוע בזקיקי השיער ולעודד הקרחה.


 

איך מאבחנים את הסיבה לנשירת שיער?


כדי לאבחן את הסיבות לנשירה המוגברת, כדאי לגשת לרופא מומחה. האבחון יכלול בדיקה גופנית ותשאול אודות הרגלי התזונה, שגרת טיפוח השיער והיסטוריה רפואית ומשפחתית.


התשאול יכלול שאלות כמו:


  • מתי החלה הנשירה המוגזמת?

  • האם התופעה מופיעה באופן מתמשך ועקבי או ארעי?

  • האם חל שינוי בדפוסי הנשירה וצמיחת השערות?

  • האם דפוסי נשירה ממוקדים או מפושטים?

  • האם קיימת היסטוריה של בעיות דומות?

  • האם קיימת היסטוריה משפחתית של נשירת שיער?

  • האם המטופל נוטל תרופות או תוספים באופן קבוע?

  • מה נראה שמחמיר את הבעיה או עוזר לשפר אותה?


לאחר התשאול הראשוני, מבצעים מספר בדיקות לאבחון נשירת שיער:


  • בדיקות דם – לגילוי מצבים רפואיים שיכולים להיות מקושרים לאובדן השיער

  • בדיקת משיכה – במהלכה מושכים בעדינות מקבץ שערות כדי לבחון את חוזק הזקיקים

  • ביופסיה – במסגרתה מגרדים תאי עור מהקרקפת או תולשים כמה שערות מהשורש ושולחים למעבדה מיוחדת

  • מיקרוסקופיה – משתמשים בכלי ייעודי לבחינת שורשי השיער ולאיתור בעיות



שיטות טיפול בנשירת שיער

 

איך לטפל בנשירת שיער?


איבוד פתאומי או ממושך של השיער יכול לגרום למצוקה ולחוסר נחת משמעותיים עד כדי פגיעה בביטחון העצמי, בדימוי הגוף ובבריאות הנפשית.


לפעמים התופעה תחלוף מעצמה, ולפעמים היא תהיה עיקשת יותר ותישאר לאורך זמן. החדשות המעודדות הן שישנן שיטות שונות לאיך להפסיק נשירת שיער, או לפחות להאט אותה.


חשוב להדגיש שלא לכל סוג נשירה יש פתרון, במיוחד כאשר המקור הוא גנטי או רפואי. עם זאת, נשירה על בסיס הרגלים לא נאותים תהיה קלה יותר יחסית לטיפול ומניעה.

 


שיטות טיפול בנשירת שיער


בחלק זה נסקור כמה שיטות קונבנציונליות וטבעיות שיעזרו לכם להילחם בנשירת שיער.

 

1) תרופות נגד נשירת שיער


עם הקדמה והתפתחות המדע, קיימים כיום טיפולים אפקטיביים להאטת או הפסקת אובדן יתר של שיער.


כדורים לנשירת שיער מתאימים למצבים בהם ידועה הסיבה לבעיה, כלומר אם הנשירה נגרמת ממחלת רקע כלשהי. קיימים גם כדורים לטיפול בהתקרחות גנטית.


תרופה נפוצה נגד נשירה היא למשל מינוקסידיל (Minoxidil), שאיננה מצריכה מרשם רופא ומגיעה בצורת נוזל, קצף או שמפו לשימוש ישיר על הקרקפת. ישנן תרופות אחרות שדורשות מרשם רופא ומגיעות בצורת גלולות לבליעה.


תופעות לוואי אפשריות מהטיפולים יכולות להיות גירוי בעור הקרקפת וצמיחת שיער בלתי רצויה באזורי הידיים והפנים.

 


2) תוספי תזונה לשיער


על מנת לשמור על שיער שופע ולמנוע נשירת יתר, חשוב לצרוך ויטמינים ומינרלים מסוימים שחיוניים לבריאות השיער.


עם זאת, התזונה המודרנית מקשה על קבלת כמות מספקת של החומרים הללו, ולכן אפשר להיעזר בתוספי תזונה.


להן רשימת מינרלים וויטמינים לטיפול בנשירת שיער:


1) ויטמין A (Vitamin A) - ורטינואידים לחומרי אנטי-אייג'ינג בשל השפעתם החיובית על מראה ואיכות העור, כולל עור הקרקפת. הם מסייעים לגדילת התאים ולריבוי תאים מייצרי קריאטין וקולגן, שחיוניים לבריאות השיער.


2) ויטמיני B (Vitamin B) - במיוחד ויטמין 5B (חומצה פנטטונית), ויטמין 6B, ויטימין 7B (ביוטין) וויטמין 12B. ויטמיני בי משתתפים בתהליכי סנתוז חומצות השומן, גדילת התאים והרקמות בגוף והזנת הקרקפת, השורשים וזקיקי השיער. צריכת תוסף ביוטין לשיער תפחית נשירה על רקע פסיכולוגי, שכן הוא מקושר להרגעת מצבי לחץ ומתח. הביוטין חיוני גם ליצירת הקולגן.


3) ויטמיני C (Vitamin C) - ויטמין סי, או "חומצה אסקורבית", הוא נוגד חמצון עוצמתי שלוקח חלק במגוון תהליכים טבעיים בגוף, לרבות יצירת וייצוב הרקמות. ויטמין סי דרוש לייצור הקולגן ומסייע לתפקודי המנגנונים שאחראים על צמיחת השיער.


4) אבץ (Zinc) - מינרל שמעורב בתהליכים מטבוליים, עצביים וחיסוניים ודרוש לבניין הקולגן. נטילת אבץ לשיער תעזור למניעת נשירה כמו גם לחיזוק ועיבוי השערות.


5) קולגן (Collagen) - חלבון חשוב ליצירת רקמות חיבור, שהן למעשה אבני הבניין של השיער. הקולגן משפר את בריאות עור הקרקפת וסיבי השיער.


6) גופרית (Sulfur) - מינרל חשוב נוסף שאחראי על מנגנוני צמיחת השיער ויכול לסייע במניעת התקרחות מוקדמת.

 


3) תזונה למניעת נשירת שיער


אמרנו כבר שתזונה בריאה, מאוזנת ועשירה בוויטמינים ומינרליים היא תנאי חשוב לשמירה על שיער בריא ושופר ומניעת התקרחות. חומרי תזונה נוספים לשיער הם חומצות אמינו וחלבון איכותי, וכן שומנים בריאים בלתי רוויים.


אז מה לאכול כשיש נשירת שיער? הנה רשימת מאכלים מומלצים לבריאות השיער:

רכיב

מזונות מומלצים

מקורות לוויטמין A 

ירקות כתומים כמו דלעת, דלורית, גזר, גמבה אדומה, מלון כתום, מנגו, פפאיה

מקורות לוויטמין C

עגבניות, ירקות עליים וירוקים (למשל תרד, קייל וכרוב), גמבה אדומה, פירות הדר, תותים ופירות יער, קיווי, גויאבה

מקורות לאבץ

בשר בקר ועוף, אגוזי מלך, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, שעועית, מוצרי חלב, עדשים, חומוס

מקורות לוויטמין 12B

בקר, דגים ופירות ים, מוצרי חלב, ביצים, סויה

מקורות לביוטין

שמרים, חלמון ביצה אברים פנימיים (בעיקר כבד), מוצרי חלב, שמרי בירה, שיבולת שועל, קטניות, אורז מלא

מקורות לחומצה פנטטונית

דבש, ירקות שורש, אבוקדו, חלב ויוגורט, זרעי חמנייה

מקורות לברזל

ירקות ועלים ירוקים כמו חסה, תרד, ברוקולי, קייל, עלי רוקט, בזיליקום, או פירות ירוקים כמו קיווי

מקורות חומצות אמינו וחלבונים

ביצים, בשר ועוף, קטניות, פולי סויה (אדממה), טופו, גבינות ויוגורט

מקורות לשומנים טובים

שמן אבוקדו, שמן קוקוס, שמן שומשום, טחינה, שמן זית, אגוזים וזרעים שונים, דגים שמנים (סלמון, מקרל, סרדינים)

 


4) תרופות טבעיות נגד נשירת שיער


עולם הרפואה הטבעית מציע תרופות סבתא לטיפול בנשירת שיער, כאשר המטרה היא להזין את שורשי השערות תוך המרצת זרימת הדם ואספקת חומרי התזונה לקרקפת.


לרוב מדובר ברקיחת תערובת מחומרים טבעיים, מריחתה על השיער תוך עיסוי עמוק של הקרקפת, המתנה מספר שעות או לילה שלם ושטיפה יסודית במים פושרים עד חמימים.


להלן כמה רקיחות ומסיכות טבעיות לטיפול בנשירה:


  • שמן זית, שמן שקדים, שמן קיק ושמן קוקוס

  • דבש, ביצה טרייה, מיץ לימון, בצל וקינמון

  • רקיחת עלי מרווה, הדס ורוזמרין

  • מים שהושרו בהם גרגירי חילבה

  • תערובת צמחית עם חינה

 


5) סוכריות גומי לשיער של FLAWLESS


תכשירים טבעיים נגד נשירה מהסוג של FLAWLESS מגיעים בצורה של סוכריות ג'לי קלות ללעיסה בטעמים פירותיים, ללא סוכר ועם רק 9 קלוריות ליחידה.


סוכריות FLAWLESS מכילות קומפלקס ייחודי מועשר בחומרי הזנה חיוניים, כולל: ביוטין, אבץ, ויטמין A, ויטמין 6B, ויטמין 12B, ויטמין C, ויטמין D, ויטמין E, חומצה פולית, יוד, כולין ופפטידים של קולגן.


הסוכריות מהוות למעשה את תוסף התזונה האולטימטיבי למניעת נשירת שיער. התכשיר פותח במיוחד במטרה להשלים את התפריט היומי עם אותם החומרים והרכיבים שפורטו בסעיפים הקודמים.


מדובר בתכשיר בטוח לשימוש ונטול תופעות לוואי, אשר קיבל את אישור משרד הבריאות הישראלי ועומד בתקנים של ה-FDA האמריקאי. למידע נוסף ולרכישה >>



FLAWLESS

 


6) טיפול בלייזר לנשירת שיער


אפשרות נוספת מעולם הרפואה האסתטית הוא טיפול נגד איבוד שיעור בלייזר ברמה נמוכה (LLLT – Low-Level Laser Treatment).


במסגרת הטיפול, מקרינים קרני לייזר עדינות במטרה לעורר את הזקיקים ולשפר את הצמיחה. הטיפול אושר לשימוש על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, אבל המחקר בנושא מצוי בחיתוליו.


 

7) ניתוח השתלת שיער


במקרים של נשירת שיער חמורה שמהווה מטרד משמעותי, אפשר לשקול לעבור ניתוח להשתלת שיער. מדובר בפרוצדורה כירורגית לכל דבר, שיכולה להוות פתרון אפקטיבי למצבים מסוימים של התקרחות, בעיקר על רקע אנדרוגנטי.


חשוב לקחת בחשבון שכמו כל הליך ניתוחי ובמיוחד כזה שדורש שתלים, השתלת שיער כרוכה בתופעות לוואי לא נעימות כמו נפיחות, אודם ושטפי דם וכן סיכויי דחייה.


 

איך למנוע נשירת שיער? 


למרבה הצער, לא ניתן למנוע אובדן שיער על רקע גנטי, אך ניתן למזער את הגורמים הסביבתיים והאחרים לתופעה באמצעות כמה צעדים פשוטים:


  • שינוי אורח חיים ואימוץ תזונה שמיטיבה עם בריאות השיער, כפי שפורט בסעיפים הקודמים.

  • נטילת תוספי תזונה ושימוש בתכשירים טבעיים כמו סוכריות FLAWLWSS ומסיכות ביתיות כטיפול מונע לנשירת שיער.

  • הקפדה על התעסקות עדינה ולא אגרסיבית עם השיער, למשל על ידי הברשה עדינה כאשר השיער רטוב ולא יבש ושימוש במסרקים ייעודיים למניעת שבירת השיער.

  • הימנעות מטיפולי שיער כמו סלסול והחלקה, וכן מקשירה הדוקה של השיער ומתיחתו לאחור.

  • הפסקת הרגלים מזיקים כמו עישון, חשיפה מוגזמת לקרני השמש וצריכה מופרזת של אלכוהול.



סוכריות גומי לשיער

 

לסיכום, נשירת שיער היא תופעה מציקה ומטרידה שיכולה לפגוע משמעותית באיכות החיים ובשביעות הרצון הכללית. למרבה המזל, קיימות מספר דרכים למנוע או לשפר את המצב.


חשוב לקחת בחשבון שכל סוגי הטיפולים דורשים התמדה, סבלנות ואורח רוח. יכולים לעבור מספר שבועות עד חודשים עד להופעת שיפור בקצב הנשירה והצמיחה המחודשת.


מקורות: מקור 1 | מקור 2


40 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page