top of page

רוצים לעצור את הנשירה? תפסיקו להיות בלחץ!

ללחץ ישנה השפעה רבה על גופינו, וכן על השיער. לאחר תקופה של מתח אקוטי או כרוני אנשים רבים יחוו כמות מוגברת של נשירת שיער. האם באמת יש קשר בין השניים? כיצד זה קורה? והאם יש מה לעשות?





ראשית, נבין מהו לחץ?


גוף האדם, כחלק מתפקודו, מגיב לגירויי לחץ פנימיים וחיצוניים. הגוף מעבד את המידע ומעורר תגובות הורמונליות ופיזיולוגיות בהתאם למידת האיום. האמיגדלה במוח אחראית על פחד, עוררות וגירויים רגשיים קובעת את התגובה המתאימה, ולפי הצורך שולחת אותות להפרשת קורטיזול, הורמון הידוע גם בשם "הורמון הלחץ" ומאפשר לגוף להישאר בכוננות גבוהה. הורמון הקורטיזול נקשר לקולטנים המצויים כמעט בכל רקמות גופינו, ועל כן לקורטיזול השפעה נרחבת על מערכות איברים: העצבים, החיסונית, הקרדיווסקולרית, הנשימתית, הרבייה, מערכת שריר-שלד ומערכת הכסות- הכוללת את העור, הציפורניים והשיער.



כיצד קורטיזול משפיע על השיער?


כפי שצוין, קורטיזול הוא הורמון שמשפיע, בין היתר, על מערכת הכסות שכוללת את השיער. צמיחת השיער מתנהלת בצורה מחזורית - "מחזור זקיק השערה", המורכב משלושה שלבים: גדילה מהירה (אנאגן), נסיגה בייצור השערה (קטאגן), ומנוחה (טלוגן) שבסיומו השערה נושרת. מחקרים הראו כי קיים קשר בין הפרשת קורטיזול לתפקוד וויסות מחזור זקיק השערה. מחקר שבוצע על עכברים שפורסם בNATURE, מצא כי נוכחות גבוהה של הורמון הסטרס מאריכה את שלב הטלוגן, בו השערות נושרות בקלות רבה יותר, מבלי לחדש את מחזור זקיק השיער. כלומר, נוכחות של לחץ הובילה לשלב מנוחה ארוך ונשירת שיער, מבלי לחדש את פעילות התא המייצר השיער.


תחת תנאים רגילים, התחדשות זקיקי השערה מואטת עם הזמן- שלב המנוחה מתארך ככל שמתבגרים. אבל החוקרים גילו שהסרת הורמוני הלחץ מהעכברים שנבדקו, הוביל לשלב המנוחה קצר מאוד, וכניסה לשלב הגדילה כדי ליצור שיער מחדש, אפילו בקרב המבוגרים.



לפני כשלוש שנים התגלה כיצד לחץ משפיע על תאים נוספים הקשורים לשיער: תאי המלנוציטים שמחדשים את פיגמנט השיער. התגלה כי לחץ משפיע על תאים אלו, ומוביל לשיער להאפיר מוקדם יותר. על אף שללחץ יש השפעות מזיקות הן על תאי גזע של זקיק השיער והן על תאי גזע מלנוציטים, המנגנונים שונים. הלחץ מדלדל את תאי גזע המלנוציטים ישירות באמצעות אותות עצביים, בעוד שתאי גזע של זקיקי השערה יושפעו מלחץ באופן הפעילות שלהן- שלחץ מונע מתאי גזע של זקיקי השערה ליצור שערות חדשות.



תקופת הלחץ יכולה להיות אקוטית או כרונית, בסיומה אותות הלחץ ההורמונליים והפיזיולוגיים ישובו לרמות הנורמה, הגוף יסתגל מחדש והנשירה המוגזמת תפסק. אצל רוב האנשים רואים את חזרת השיער לקדמותו תוך 6 עד 9 חודשים.


דרכים בריאות להתמודד עם לחץ:

  • קחו הפסקה מצפייה, קריאה או שמיעה לחדשות.

  • דאגו לעצמכם- אכילה נכונה ובריאה, התעמלות, שינה מספקת ולקיחת הפסקות כאשר אתם מרגישים לחוצים.

  • פנו זמן להירגע ולעשות פעילויות שאתם אוהבים.

  • בצעו נשימות עמוקות, מתיחות ומדיטציה.

  • שוחחו עם אנשים הקרובים אליכם.




מקורות:



1. Thau L, Gandhi J, Sharma S. Physiology, Cortisol. StatPearls [Internet]. 2022 Aug 29 [cited 2023 Mar 21]; Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/

2. Stress and the Hair Growth Cycle: Cortisol-Induced Hair Growth Disruption - PubMed [Internet]. J Drugs Dermatol. 2016 [cited 2023 Mar 21]. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27538002/

3. Choi S, Zhang B, Ma S, Gonzalez-Celeiro M, Stein D, Jin X, et al. Corticosterone inhibits GAS6 to govern hair follicle stem-cell quiescence. Nature. 2021 Apr 15;592(7854):428–32.

4. Tips for Coping with Stress|Publications|Violence Prevention|Injury Center|CDC [Internet]. [cited 2023 Mar 21]. Available from: https://www.cdc.gov/violenceprevention/about/copingwith-stresstips.html


160 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page