תוספי תזונה עם קולגן לשיער יכולים לשפר משמעותית את המראה ובריאות השערות, ולמנוע שלושה סוגי נזקים: התדלדלות (hair thinning), נשירת שיער (hair loss) והאפרה (hair greying).
אבל מה זה קולגן לשיער ומדוע הוא חשוב? מאיפה מקבלים אותו ולמה עשוי לגרום מחסור בקולגן? בשורות הבאות נסביר את כל מה שחשוב לדעת על הרכיב, שיש שיגידו שהוא החלבון החשוב ביותר בגוף.
מה זה קולגן ומה תפקידיו?
חלבון הקולגן (Collagen) משחק תפקיד מפתח בבניית רקמות החיבור שיוצרות את הרצועות, הגידים, השרירים העור והציפורניים.
הוא מהווה בין 20% ל-30% מכלל החלבונים בגוף, מה שהופך אותו לחלבון הנפוץ ביותר בגוף.
לקולגן מבנה דמוי סיבים, תכונה אשר מקנה לו חשיבות גבוהה בבניית רקמת חיבור. כפי שהשם מרמז, רקמת חיבור מחברת רקמות אחרות אחת לשנייה, וכן מהווה מרכיב עיקרי בעצמות, גידים, עור, שיער, ציפורניים, סחוס ומפרקים. הודות לתכונותיו, הקולגן מספק חוזק, גמישות ומסוגלות לעמוד במתיחות.
אז מה הקשר בין קולגן לבריאות השיער? ובכן, חלק מרקמות החיבור שהקולגן בונה הן של עור הקרקפת וזקיקי השיער. ליתר דיוק, החלבון מהווה יותר מ-70% משכבת הדרמיס, שהיא השכבה האמצעית בעור שמכילה את שורשי השערות.
ככל שמתבגרים, תהליך ייצור הקולגן בגופינו יורד בעקבות חשיפה לשמש, עישון, צריכה מופרזת של אלכוהול, חסר בשינה ומיעוט בפעילות גופנית. עם ההזדקנות, הקולגן בשכבות העור העמוקות הופך ממבנה מאורגן של סיבים לסבכה. כמו כן, חשיפה סביבתית יכולה לפגוע בסיבי הקולגן- בעובי והחוזק שלו, מה שמוביל לקמטים.
לכן מחסור בקולגן יכול לגרום להיחלשות והתדלדלות רקמות, באופן שיכול לפגוע בין היתר בבריאות ונראות השיער. חסר בקולגן יכול להתבטא בדילול, נשירה או האפרת השיער.
מקורות לקולגן
גוף האדם מייצר קולגן טבעי בכמויות קטנות באופן אורגני, אבל אפשר לצרוך אותו גם ממקורות חיצוניים, כלומר מאוכל ותוספים.
אמנם הקפדה על תזונה עתירת קולגן יכולה לסייע לבריאות ויציבות הרקמות, אבל ניתן לקחת תוספי קולגן לשיער כתגבור.
אפשר למצוא בשוק מגוון רחב של סוגי טיפול קולגן לשיער, למשל:
אבקת קולגן לשיער
מסיכת קולגן לשיער
קרם קולגן לשיער
גלולות קולגן לשיער
סוכריות קולגן לשיער
אפשר ליטול תוספת של קולגן לשיער בריא וחזק כחלק מקומפלקס תזונתי משלים כמו FLAWLESS למשל.
סוכריות הג'לי של FLAWLESS מכילות פפטידים של קולגן דגים איכותי לצד מגוון ויטמינים לשיער מכל המשפחות A, B, C, D ו-E ומינרלים חשובים כמו אבץ, יוד, ביוטין וכולין.
נטילת תכשיר משולב כמו FLAWLWSS מאפשרת ליהנות מיתרונות קולגן לשיער לצד הסגולות והמעלות הבריאותיות של יתר הרכיבים התזונתיים.
למעשה, מדובר במוצר שנועד לספק תמיכה תזונתית משלימה וכוללת לגוף כדי שיכול לבצע את תפקודיו על הצד הטוב ביותר בכל הקשור לשמירה על בריאות העור, השיער והציפורניים.
ניתן למצוא קולגן גם בתזונה: בבשר ובעור ועצמות דגי מים מלוחים. ג'לטין (מהחי) הוא צורה של קולגן שחלק מקשרי החלבונים בו נשברו, ונוצר על ידי הרתחת עצמות, סחוס ועור בעלי חיים.
ראוי לציין שמגוון מזונות מן החי והצומח מכילים חומרים להגברת ייצור קולגן בגופנו:
מאמינים שמזונות עשירים בחלבונים (בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות וסויה) מגבירים את ייצור הקולגן, מאחר ומכילים את חומצות האמינו הנדרשות לייצור- גליצין, פרולין והידרופרולין.
רכיבי תזונה נלווים להפקת הקולגן, כמו אבץ וויטמין C.
בישראל, תוספי הקולגן זמינים לרוב באבקות או קפסולות ויכילו קולגן ממקור בקר או דגים. חלקם יכילו קולגן בלבד, ואחרים יכילו בנוסף רכיבי תזונה הקשורים לייצור הקולגן ולבריאות העור והשיער, כמו ויטמין C ואבץ.
איך תוספי הקולגן עוזרים לנו?
מחקרים שבדקו את השפעת צריכת תוספי הקולגן מצאו ההטבות הבאות:
שיפור באלסטיות העור
קידום גדילת פיברובלסטים וייצור קולגן בעור- כתוצאה מכך, התקבל עור חלק ורך יותר
ירידה באנזים מטריקס מטאלו-פרוטאינאז שאחראי על פירוק הקולגן
עלייה בלחות, גמישות וצפיפות הקולגן בעור (לאחר 3 חודשי צריכה)
צמיחת ציפורניים מואצת, ירידה בשבריריות הציפורניים ושיפור בנראות הכללית של הציפורניים
הספרות מציעה שלושה מנגנונים אפשריים שונים שבאמצעותם צריכת קולגן דרך הפה עשויה להועיל לעור:
1. הקולגן שמתקבל לאחר העיכול משמש כפרקורסור (אבן בניין בתהליך כימי) לסינתזת קולגן בעור.
2. הקולגן שמתקבל לאחר העיכול מעודד ייצור קולגן ופרוטאוגליקנים בעור.
3. הקולגן מעודד את התחדשות העור על ידי בקרת תאי T ותאי מאקרופאג'ים מסוג M2, אשר להם תפקיד מרכזי בתחלופה והתחדשות המטריצה החוץ-תאית.
מה מיוחד כל כך בקולגן דגים?
לאחרונה, קולגן דגים זוכה לתשומת לב רבה בעקבות הניקיון שלו והתאמתו הביולוגית הגבוהה לקולגן האנושי ובכך מתגברים על הסיכון הקיים בקולגן המגיע מבקר. ספיגת הקולגן ממקור דגים יעילה עד פי 1.5 מקולגן בקר, והינו בעל זמינות ביולוגית גבוהה יותר מקולגן בקר.
לקולגן ממקור דגים נמצא קשר לחידוש תאי אפיתל בעור, היווצרות כלי דם וקצב מהיר יותר של ריפוי פצעים. כמו כן, נמצא כי לקולגן ממקור דגים ישנן השפעות אנטי-אייג'ינג הקשורות לגמישות העור והפחתת קמטים. בנוסף נמצא כי צריכת קולגן ממקור דגים סייעה במניעת תחלואה במחלות הקשורות לעצם, כמו אוסטאוארטריטיס, ואף הפחתת התמותה בחולים במחלות אלו.
יתרונות קולגן לשיער
אז איך תוסף תזונה שמכיל קולגן עשוי לסייע לשיער? הנה חמש סיבות שמסבירות למה קולגן חשוב לשיער:
1. משתתף בתהליכי ייצור השערות
הקולגן מסייע בין היתר לבנייה וחיזוק של סיבי השערות על ידי אספקה של שלוש חומצות אמינו בשם פרולין (proline), גליצין (glycine) והידרוקסיפרולין (hydroxyproline).
חומצות האמינו האלו מתקבלות למעשה מתהליך קטבולי שבו הגוף מפרק את החלבונים שצרכנו לאבני הבניין שלהן.
בהמשך, אבני הבניין האלו משמשות כמעין "חומר גלם" לצורך בניית חלבונים אחרים. בין היתר, הגוף יסנתז מחומצות האמינו את הקרטין, שהוא החלבון ממנו עשויות השערות.
מכאן שתוספי קולגן לחיזוק השיער מספקים הזנה לשורשי השיער באופן שמיטיב עם בריאותן ומונע התדלדלות ונזקים אחרים.
2. פועל נגד רדיקלים חופשיים
מחקרים מראים שקולגן דגים לשיער מתפקד כנוגד חמצון שמסייע להילחם בנזקי הרדיקלים החופשיים.
רדיקלים חופשיים הם בעצם תרכובות שנוצרות בגוף מחשיפה לגורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, עישון, אלכוהול, סטרס, מזון מעובד ועוד.
הצטברות של עודף רדיקלים חופשיים בגוף עלולה לשבש מנגנונים חשובים כמו אלו שאחראים על יצירת חלקיקי התאים, החלבונים ואפילו הדי אן איי.
מכאן שנטילת תוסף קולגן לבריאות השיער תקל על הגוף במלחמה האינסופית כנגד הרדיקלים החופשיים, שסובבים אותנו בכל מקום ובכל רגע בעידן המודרני.
3. מונע נזקי שיער על רקע גיל
קולגן מומלץ לשיער בעיקר בגילאים מבוגרים, שכן ככל שאנחנו הולכים ומתבגרים – כך מאגרי רקמות החיבור שלנו מדלדלים.
התוצאה של התדלדלות שכבת הדרמיס היא היחלשות של זקיקי השיער, מה שתורם לצמיחה של שערות דקות וחלשות עם נטייה להישבר בקלות ולנשור בטרם עת.
מחקרים מצאו שאספקה קבועה של קולגן לשיקום השיער מונעת את התהליכים האלו, תורמת לגמישות עור הקרקפת ומיטיבה עם הזקיקים. כך אפשר להתגבר ביתר קלות על נזקי הגיל ולעכב את השפעות ההזדקנות.
4. יכול לעזור למנוע האפרה והלבנה של השיער
כשמדברים על השפעות החלבון במניעת סימני הזקנה, אפשר לציין גם את שימור פיגמנט המלטנין, שאחראי על יצירת צבע השיער.
הלבנה והאפרה היא תופעה שמתרחשת על רקע גנטי בעיקר, אבל גם גורמים סביבתיים כמו אותם הרדיקלים החופשיים שציינו מקודם משחקים פה תפקיד.
בגלל שהקולגן כאמור יעיל בנטרול הרדיקלים החופשיים, הוא עשוי גם להיות אפקטיבי בהאטת תהליך שינוי צבע השיער לאפור ולבן.
האם יתכנו תופעות לוואי מנטילת קולגן לשיער?
החדשות הטובות הן שתוספי תזונה עם קולגן נחשבים לבטוחים לחלוטין ולא אמורים לגרום לתופעות לוואי כלל, כל עוד אין רגישות ספציפית לאחר מהמרכיבים שבתכשיר הספציפי.
מדובר כאמור בחלבון שנוצר באופן טבעי בגוף, ולכן התאימות הביולוגית שלו גבוהה מאוד.
עם זאת, לפני שנוטלים תוספי תזונה מכל סוג, יש כמובן לעקוב אחת הוראות השימוש והמינון המומלץ.
בנוסף, ליתר ביטחון, כדאי לקבל חוות דעת והמלצות מגורם מטפל שמוסמך לעסוק בתוספי תזונה, כמו למשל רופא או תזונאי.
להלן טבלה מסכמת על חלבון הקולגן:
תפקידים | מקורות תזונתיים | אפקטים | תוספי תזונה |
בניית רקמות החיבור: - שרירים - גידים - רצועות - עור - ציפורניים - שיער | - ציר מעצמות בקר, דגים, עוף, פירות ים - מאכלים עתירי ויטמין C: פלפלים, ברוקולי, פירות יער, תותים, תפוזים ופירות הדר, קיווי ועגבניות | - ייצור שיער - תנגודת לחמצון - מניעת נזקי גיל - מניעת האפרה/הלבנה - מניעת נשירה התדלדלות ושבירת שיער | - אבקות - גלולות - טבליות - קרמים - סוכריות |
אולי יעניין אותך גם: מה עושים עם נשירה אחרי הלידה | נשירה פתאומית | איך למנוע נשירה
מקורות:
1. Collagen | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health [Internet]. [cited 2023 Mar 27]. Available from: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
2. Liu D, Nikoo M, Boran G, Zhou P, Regenstein JM. Collagen and gelatin. Annu Rev Food Sci Technol [Internet]. 2015 Apr 10 [cited 2023 Mar 27];6:527–57. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/
3. Aguirre-Cruz G, León-López A, Cruz-Gómez V, Jiménez-Alvarado R, Aguirre-Álvarez G. Collagen Hydrolysates for Skin Protection: Oral Administration and Topical Formulation. Antioxidants (Basel) [Internet]. 2020 Feb 1 [cited 2023 Mar 27];9(2). Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32098294/
4. Subhan F, Hussain Z, Tauseef I, Shehzad A, Wahid F. A review on recent advances and applications of fish collagen. Crit Rev Food Sci Nutr [Internet]. 2021 [cited 2023 Jan 25];61(6):1027–37. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32345036/
5. Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol [Internet]. 2017 Dec 1 [cited 2023 Jan 25];16(4):520–6. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/
6. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients [Internet]. 2019 Oct 1 [cited 2023 Jan 29];11(10). Available from: /pmc/articles/PMC6835901/
7. Barati M, Jabbari M, Navekar R, Farahmand F, Zeinalian R, Salehi-Sahlabadi A, et al. Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. J Cosmet Dermatol [Internet]. 2020 Nov 1 [cited 2023 Mar 27];19(11):2820–9. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32436266/
8. Geahchan S, Baharlouei P, Rahman MA. Marine Collagen: A Promising Biomaterial for Wound Healing, Skin Anti-Aging, and Bone Regeneration. Mar Drugs [Internet]. 2022 Jan 1 [cited 2023 Jan 29];20(1). Available from: /pmc/articles/PMC8780088/