מהי נשירת שיער אחרי לידה, למה זה קורה ואיך מטפלים? בשורות הבאות נסביר את כל מה שקשור בתופעה שמטרידה נשים רבות במהלך ההיריון ולאחריו.
נתחיל מלהרגיע ולומר שנשירת שיער לאחר לידה (Postpartum Hair Loss) היא מצב נפוץ ביותר שמתרחש כשלושה חודשים לאחר לידת התינוק, ויכול להימשך עד לשישה חודשים לאחר מכן.
למעשה, זהו חלק נורמלי וטבעי לחלוטין מתהליך ההיריון והלידה. ברוב המכריע של המקרים, הוא יהיה זמני בלבד ויחלוף מעצמו. עבור מרבית הנשים, השיער ישוב לצמוח ויחזור להיות מלא ושופע כמו לפני הלידה.
תסמינים לנשירת שיער אחרי לידה
הסימן המרכזי לתופעה היא כמובן נשירת שיער חזקה אחרי הלידה, שניתן להבחין בה למשל בעת סירוק השיער, במקלחת או אפילו אם נותרות שערות רבות על הכרית בבוקר לאחר השינה או על הבגדים במשך היום.
לרוב האנשים יש בכל רגע נתון בין 80 אלף ל-120 שערות על הקרקפת, כאשר מדי יום בין 50 ל-100 מהן נושרות כחלק מהתהליך הטבעי של צמיחת השיער. לעומת זאת, כשמתקיים אובדן שיער על רקע לידה, יותר מ-100 שערות ינשרו מדי יום.
מהם הגורמים לנשירת שיער לאחר לידה?
הסיבות לנשירה אחרי לידה הן בעיקר שינויים הורמונליים וחסרים תזונתיים. הנה ההסברים לכך:
1) נשירת שיער כתוצאה משינויים הורמונליים לאחר הלידה - במהלך תקופת ההיריון והלידה, גוף אישה עובר שינויים הורמונליים דרסטיים שיכולים להימשך ואף להתגבר בחודשים שלאחר לידת התינוק. הורמוני ההיריון (בעיקר האסטרוגן – estrogen) דווקא מיטיבים עם השיער, ולכן נשים הריוניות מדווחות לעיתים קרובות על שיפור במראה, עובי ונפח השיער.
לעומת זאת, הירידה הפתאומית באסטרוגן לאחר הלידה וההפרשה של חומרים אחרים עלולים לשבש את מחזור צמיחת השערות ולהוביל לנשירה פתאומית.
באופן ספציפי, השינוי ההורמונלי יכול לגרום לשערות שמצויות בשלב הצמיחה (האנאגן – anagen) להיכנס לפתע לשלב המנוחה (טלוגן – telogen). כתוצאה מכך, יתרחש אובדן שיער משמעותי כעבור מספר שבועות עד חודשים.
2) נשירת שיער כתוצאה מחסרים תזונתיים לאחר הלידה - נשירת שיער מוגברת לאחר הלידה נגרמת לעיתים קרובות בשל מחסור ברכיבי תזונה חיוניים. הלידה היא תהליך מופלא ופלאי אך גם טראומטי למדי לגוף האישה, שמאבדת נוטריאנטים חיוניים בשל הפעילות ההורמונלית המואצת ומכלול התהליכים הקשורים בלידת התינוק עצמה.
לאחר הלידה ובעיקר בזמן ההנקה, חשוב במיוחד לתגבר את הגוף בחומרי תזונה חיוניים כולל כל אבות המזון (פחמימות, שומנים וחלבונים), ויטמינים ומינרלים שיאפשרו התאוששות מהירה. חלק מהחסרים יכולים לגרום לנשירת השיער, בעיקר חסר בברזל, בי12, מגנזיום, אבץ ועוד.
איך מאבחנים נשירת שיער אחרי לידה?
כדי להבין מה גורם לנשירת שיער אחרי לידה, יש לבצע אבחון מקיף שכולל בדיקה פיזיקלית ובדיקות דם להבנת הפרופיל ההורמונלי ולאיתור חסרים תזונתיים ואי סדירויות אחרות בגוף.
ההנחיה היא לגשת לרופא/ה המטפל/ת אם אובדן השיער המוגבר ממשיך לאחר חצי שנה מיום הלידה, שכן במקרה זה סביר להניח שקיימת בעיה כמו מחסור בברזל או חוסר איזון בבלוטת התריס.
כמה זמן יכולה להימשך נשירת שיער אחרי הלידה?
שאלה שעולה לא מעט בקרב נשים היא האם נשירת השיער לאחר הלידה היא תופעה זמנית? למרבה השמחה, התשובה לכך היא כן.
הספרות המחקרית והניסיון הקליני מצביעים על כך שנשירה לאחר לידה היא לא עניין תמידי אלא זמני בלבד.
ומתי מפסיקה נשירת שיער אחרי לידה? ובכן, לפי מחקרים פרק הזמן הנורמלי לאיבוד שיער מוגבר הוא עד שישה חודשים לאחר הלידה.
לעיתים תתרחש נשירת שיער שנה אחרי לידת תינוק. במקרה זה, רצוי לגשת לרופא לקבלת אבחון והתאמת תוספי תזונה מתאימים.
אין מה להילחץ, גם במקרה זה יהיה ניתן להתגבר על הבעיה עם תזונה וטיפול מתאים.
איך מטפלים בנשירת שיער לאחר הלידה?
אז הבנו מהם הסימפטומים והגורמים לתופעה. השאלה הבאה היא מה עושים עכשיו? איך מטפלים בנשירת שיער אחרי לידה?
לפניכן ארבע שיטות טיפול בנשירת שיער אחרי לידה:
(1) תזונה לטיפול בנשירת של השיער אחרי לידה
התשובה הבסיסית ביותר לאיך לטפל בנשירת שיער אחרי לידה קשורה למזון שמכניסות לגוף. במיוחד בתקופה רגילה ומלאת תהפוכות הורמונליות, פיזיולוגיות ורגשיות כמו לאחר היריון ולידה, ישנה חשיבות קריטית להקפדה על תפריט תזונתי מאוזן ועשיר ברכיבים חיוניים ממקורות איכותיים.
כדי לצרוך מזונות שמכילים חלבונים איכותיים, ובעיקר את חלבון הקולגן, שממנו נוצר חלבון הקריאטין, שמרכיב בתורו את רקמות החיבור שבעור, בציפוניים, בשיער, ואפילו בגידים, בשרירים ובעצמות.
מאכלים עתירי ויטמין C יכולים לתמוך בייצור הקולגן בגוף, כך שמומלץ לצרוך פירות וירקות שמכילים ריכוז גבוה של הרכיב, כמו למשל תותים ופירות יער, קיווי ופלפלים אדומים.
רכיבי תזונה נוספים שחיוניים לבריאות עור הקרקפת וזקיקי השערות הם ויטמיני B למיניהם (בעיקר ביוטין, בי 6, בי 12 וחומצה פולית) ומינרלים כמו יוד, כולין ואבץ.
(2) נטילת תוספי תזונה לטיפול בנשירה לאחר לידה
את התפריט היומי אפשר להעשיר אף יותר באמצעות תכשירים שמספקים השלמה תזונתית כוללת לגוף.
הקומפלקס הייחודי שבסוכריות הג'לי של FLAWLESS למשל מקנה מעטפת תומכת וכוללנית עבור נשים שסובלות מנשירת יתר לאחר הלידה.
המוצר מכיל ויטמיני כולל ויטמינים ממשפחת B, כולל ביוטין, חומצה פולית, בי 6, בי 12, כמו גם ויטמינים מהמשפחות האחרות , A, C, E ו-D, כמו גם מינרלים חשובים לשיער כמו אבץ, כולין ויוד.
בנוסף, FLAWLESS מספק לגוף תוספת חיונית של פפטידים מחלבון הקולגן, שמיוצר מדגים בשיטות איכותיות שעומדות בסטנדרטים המחמירים ביותר. השימוש בתוסף הוא פשוט, כיף וטעים ובזכות זה קל יותר להתמיד ולראות תוצאות.
(3) טיפול טבעי בנשירת שיער אחרי לידה
דרכים טבעיות לטיפול בנשירה אחרי לידה כוללות למשל עיסוי קרקפת עם שמנים שממריצים את זרימת הדם והחמצן לשורשי השיער, במטרה לשפר את קצב בניית הסיבים ולחזק אותם.
השמנים המומלצים הם למשל שמן חוחובה, שמן אבוקדו, שמן זית ושמן קוקוס, להם ניתן להוסיף מספר טיפות משמנים אתריים מרוכזים מתמצית לוונדר, רוזמרין או טימין.
אפשר לפנות גם למטפלים בשיטות מסורתיות כמו רפואה ודיקור סיני או רפואה הודית עתיקה ("אירווודה").
(4) טיפול יומיומי עדין ולא אגרסיבי בשיער
מומלץ לבחור בקפידה את השמפו, המרכך והקרם שבהם משתמשים לשיער. יש לבדוק שהם לא כוללים מרכיבים סיתנטיים שעלולים להחריף נשירת שיער.
בנוסף, חשוב לטפל בשיער בצורה עדינה ולהימנע מחימום השיער (עם פן או מגהץ למשל), טיפולים כימיים (החלקות וצבע), סירוק אגרסיבי או קשירת השיער בחוזקה תוך מתיחה חזקה שלו למעלה או לאחור.
המטרה היא בעצם לתת לעור הקרקפת, לזקיקי השיער ולסיבים המרכיבים אותו הזדמנות להתפתח ולצמוח באופן אורגני עם מינימום הפרעות.
ראו גם: שיער דליל אצל נשים | איך להפסיק נשירת שיער
מקור מידע לקריאת המשך: מקור