
התקרחות אצל נשים יכולה להתרחש בכל מיני מופעים ומכל מיני סיבות. הגורמים לתופעה יכולים להיות גנטיים, רפואיים, סביבתיים, תזונתיים, נפשיים והורמונליים, ולרוב משילוב של כמה מסוגי הגורמים האלו ביחד.
למרות שאובדן שיער פוגע יותר בגברים, מחקרים מראים שכ-40 אחוז מהנשים סובלות מהתקרחות ונשירת שיער מוגברת. מכאן שהתקרחות נשית היא תופעה נפוצה למדי שפוגעת בנשים רבות מדי שנה.
אז מה עושים? קודם כל, חשוב להבין מהם התסמינים והגורמים להתקרחות אצל נשים, וכמובן איך למנוע ולטפל בבעיה. בשורות הבאות, נצלול לעומק העניין ונסביר בין היתר איך מוצרים כמו FLAWLESS יכולים לסייע למצב.
תסמינים של התקרחות אצל נשים
התקרחות פתאומית אצל נשים תופיע לרוב בצורה הדרגתית לאורך זמן, ולרוב היא תפגע בזקיקים מסביב "לשביל" בשיער (Part באנגלית) ובצדי הקרקפת באזור הרקות.
ישנם שלושה סוגי התקרחות נשית:
סוג 1: דילול שיער ברמה נמוכה בצדי השביל וברקות
סוג 2: דילול שיער ברמה בינונית בצדי השביל וברקות
סוג 3: דילול ברמה חמורה בכל רחבי הקרקפת
אלו הם התסמינים שיכולים להעיד על כך שאת סובלת מהתקרחות נשית:
את חווה התדלדלות הדרגתית אבל משמעותית של השיער עד כדי התרחבות השביל בשיער.
השיער שלך לא רק מדלל אלא גם הופך לדק יותר, חסר חיוניות ועם נטייה מוגברת לשבירה.
את מרגישה תחושות גרד, עקצוץ ואפילו כאב מתון באזור הקרקפת שמלווה בנשירת שיער.
את שמה לב פתאום לאזורים נטולי שיער בקרקפת בצורות עיגולים או פאצ'ים.
את מרגישה שהשיער נושר יותר מאז אירוע טראומטי מבחינה נפשית ופיזית.
את רואה קווצות שיער שלמות שנושרות מהראש בזמן המקלחת ולאחר הסירוק.
ממה נגרמת התקרחות בקרב נשים?
הסיבות להתקרחות אצל נשים קשורות לרוב לפעילות הורמונלית בלתי תקינה, גורמים גנטיים תורשתיים, תזונה לקויה וחוסר איזון במצב הנפשי והרגשי.
1. מה הקשר בין פעילות הורמונלית להתקרחות בקרב נשים?
גוף האישה עובר במהלך השנים כל מיני תהליכים ושינויים גופניים שקשורים במערכת ההורמונלית.
מכיוון שהתפקוד ההורמונלי מקושר למנגנוני צמיחת השיער, כל שינוי ושיבוש של פעילות ההורמונים בגוף האישה יכול להשפיע על מצב השיער.
למעשה, חוסר איזון ושינויים הורמונליים הוא גורם סיכון נפוץ להתקרחות אצל נשים בגיל המעבר (בשלב המנופאוזה – menopause) וגם להתקרחות אצל נשים אחרי לידה.
מעבר לגיל המעבר ולידות, כל דבר שמוביל לתנודות ובעיות הורמונליות (למשל תזונה לא נכונה, חשיפה למזהמים ונטילת תרופות מסוימות) עלול לגרום גם לנשירה מוגברת עד כדי הקרחה.
2. כיצד ההרכב הגנטי קשור להתקרחות נשית?
מרכיבים תורשתיים משחקים תפקיד מפתח בכל מה שקשור למצב השיער. הגנטיקה קובעת את סוג השיער, איכותו וכן – גם מתי ובאיזה גיל הוא יתחיל לנשור.
התקרחות על רקע גנטי אמנם נפוצה פחות אצל נשים ביחס לגברים, אבל קרחות אצל נשים היא עדיין תופעה ידועה שעלולה להתרחש.
3. איך התזונה משפיעה על הסיכוי להתקרחות אצל נשים?
תזונה לקויה ודיאטות כסאח קיצוניות הם גורמי סיכון להתקרחות אצל נשים. הסיבה לכך היא שרכיבי תזונה מסוימים משחקים תפקיד בתהליכים ההורמונליים והפיזיולוגיים האחרים שקשורים לצמיחת השערות.
מכאן שחסרים תזונתיים בוויטמינים (כמו ביוטין), מינרלים (למשל אבץ) וחלבון (בעיקר קולגן) יכולים לפגוע בבריאות עור הקרקפת וזקיקי השיער.
4. איך המצב הנפשי שלנו יכול להשפיע על מצב השיער?
המצב הנפשי שלנו מקושר באופן הדוק לתפקודים הגופניים, לרבות המנגנונים ההורמונליים והמטבוליים שאחראים על צמיחה תקינה של השערות.
חרדה, מתח ולחץ נפשי הם גורמי סיכון משמעותיים להתקרחות אצל נשים צעירות ומבוגרות כאחד. טראומה נפשית ומצב רגשי בלתי מאוזן יכולים לגרום לנשירה פתאומית בתוך זמן קצר יחסית.
5. איך הרגלי הטיפוח יכולים לגרום להתקרחות אצל נשים?
נשים רבות לא מודעות לכך שהרגלי טיפוח השיער היומיומיים שלהן יכולים לעשות יותר נזק מתועלת.
שימוש במחליקים ומייבשי שיער, מריחת סרומים וקרמים ואפילו חפיפה בשמפו ומרכך שמכילים חומרים מזיקים – כל אלו יכולים לפגוע בבריאות עור הקרקפת והזקיקים.
האופן שבו מטפלים בשיער יכול להזיק גם כן ולתרום לנשירה, למשל קשירה שלו לאחור תוך יצירת מתח או סירוק אגרסיבי עם מברשת לא מתאימה.
6. אילו תרופות, מחלות ומצבים רפואיים מסכנים בהתקרחות נשית?
התקרחות נשית יכולה להתלוות כסימפטום אצל נשים שסובלות מבעיות בריאותיות ומחלות רקע מסוימות, כמו למשל:
פסוריאזיס ומחלות עור אחרות
זאבת ומחלות אוטואימוניות נוספות
יתר או תת פעילות בבלוטת התריס
סוגי סרטן שונים כמו לוקמיה ולימפומה
לעיתים אובדן השיער ייגרם לא רק מהמחלה אלא גם מהטיפול בה. כך למשל, טיפולים כימותרפיים נוגדי סרטן ואפילו גלולות למניעת היריון יכולים לגרום לנשירה מוגברת אצל נשים.

איך מטפלים בהתקרחות אצל נשים?
בחירת טיפול נגד התקרחות נשית תהיה תלויה במקור הבעיה. חשוב לקחת בחשבון שלכל שיטת טיפול יכולות להיות תופעות לוואי, יתרונות וחסרונות משלה.
הנה סיכום של דרכי טיפול למניעת התקרחות אצל נשים:
1. תרופות קונבנציונליות להתקרחות נשית
כאשר הנשירה המוגזמת נוצרת בגלל מחלת רקע נפשיות ופיזיות, או מצבים כמו מנופאוזה ולידה, יהיה צריך להיעזר בטיפולים רפואיים נגד התקרחות נשית.
כך למשל, בהתקרחות על רקע שינויים הורמונליים שקשורים לגיל המעבר או לתקופה שלאחר הלידה, ייתכן ומה שיעזור הוא טיפול הורמונלי לאיזון המערכת.
אם התופעה מתרחשת בגלל סטרס ולחץ נפשי או בעיה רגשית אחרת, יכול להיות שמה שיעזור הוא טיפול פסיכולוגי ואפילו פסיכיאטרי.
לעומת זאת, כאשר ההתקרחות מופיעה על רקע גנטי ותורשתי, יהיה קשה יותר לטפל אך לא בלתי אפשרי.
ישנן תרופות ייעודיות כמו מינוקסידיל (Minoxidil) שנמצאו מחקרית כיעילות במניעת אובדן שיער ובעידוד צמיחת שערות חדשות.
התרופות האלו פועלות על המנגנונים ההורמונליים שמווסתים את מעגל הצמיחה והנשירה של השיער.
במצבים מסוימים שבהם יש חשש להתקרחות על רקע דלקתי, אפשר לטפל גם באמצעות קורטיקו-סטרואידים כדי להפחית את התגובה החיסונית שגורמת לדלקת. בשנים האחרונות פותחו טיפולים חדשניים באמצעות זריקות בוטוקס ואפילו הזרקת פלסמה עם טסיות דם.
כדי להתאים את הטיפול הרפואי נגד התקרחות נשית, חייבים לגשת לאבחון מקצועי של רופא/ה מוסמכ/ת.
2. טיפול טבעי להתקרחות של אישה
במקביל לטיפולים הקונבנציונליים, אפשר להשתמש בתרופות סבתא להתקרחות נשית.
הטיפולים האלו כוללים לרוב שימוש חיצוני של מיצויי ירקות וצמחי תבלין ותערובות שמנים צמחיים. את הרקיחות הטבעיות האלו מורחים על שיער הראש והקרקפת תוך כדי פעולות עיסוי.
את תרופות הסבתא אפשר להכין ולעשות באופן עצמאי בבית מחומרים ידידותיים ובטוחים לשימוש שניתן להשיג בכל חנויות המזון והטבע.
הרכיבים שמהם מכינים תרופות סבתא נגד נשירה והתקרחות הם למשל: דבש, בצל, לימון, ביצים, גרגירי חילבה, מרווה, ג'ינסנג, הדס, לוונדר וג'ינג'ר.
המטרה של תרופות הסבתא הביתיות האלו היא להשתמש בחומרים שהטבע נתן לנו כדי להשיג כמה פעולות מיטיבות:
להמריץ את סירקולציית הדם באזור הקרקפת והזקיקים כדי לעורר צמיחה מחודשת
לחטא את השיער והקרקפת מבקטריות ופטריות שיכולות לגרום לדלקות עור
להזין את עור הקרקפת והשיער ברכיבים הזנה חיוניים ולהוסיף לחות לסיבי השערה
3. ניתוח השתלת שיער
במקרים קיצוניים וחמורים בלבד, אפשר לשקול ניתוח השתלת שיער לטיפול בהתקרחות נשית. במסגרת הניתוח, משתילים רקמות מהקרקפת של המטופלת לאזורים הקירחים כדי לעודד צמיחה מחודשת.
לא כל אחת תהיה מועמדת מתאימה לעבור את הניתוח גם מבחינה רפואית וגם תקציבית, שכן מדובר בפרוצדורה כירורגית שעולה לא מעט.
בנוסף, חשוב לקחת בחשבון את תקופת ההחלמה וסיכונים שקשורים בכישלון הניתוח ותופעות לוואי כמו זיהומים ודלקות.
4. השלמה תזונתית כטיפול בהתקרחות נשית
כמו שכבר ציינו, לתזונה שלנו יש חלק עצום בקביעת מצב השיער. כדי להעשיר את התפריט היומי בחומרים שמיטיבים עם השיער, אפשר לקחת תוספי תזונה טבעיים המסייעים במניעת התקרחות אצל נשים.
תכשיר אחד כזה הוא FLAWLESS למשל. מדובר בתוסף תזונה מומלץ לשיער ש"על הדרך" גם תורם לחיזוק הציפורניים ושומר על בריאות העור.
התוסף מגיע בצורה של סוכריות גומי כיפיות וקלות ללעיסה, שמכילות קומפלקס רכיבים חיוניים עם ויטמינים מכל המשפחות לצד מינרלים ויחידות בסיס של קולגן.
סוכריות FLAWLESS פותחו במיוחד כדי להעניק לגוף את המעטפת התזונתית המשלימה לטיפול ומניעת נשירת שיער מוגזמת, בעיקר על רקע חסרים תזונתיים.
איך אפשר למנוע התקרחות אצל נשים?
השיטות למניעת התקרחות אצל נשים זהות לחלק משיטות הטיפול שפורטו בסעיף הקודם.
כדי למנוע התקרחות נשית, חשוב לשמור על תזונה בריאה ועשירה בנוטריאנטים מכל הסוגים האפשריים. בשביל להבטיח אספקה שוטפת של כל חומרי ההזנה לשיער ולעור הקרקפת, אפשר להיעזר בסוכריות הגומי של FLAWLESS.
לצד זה, אפשר לפתח שגרת טיפוח יומיומית עם תרופות סבתא כמו תערובות שמנים ועיסויים ידניים. רצוי להימנע מטיפולי שיער אגרסיביים כמו החלקות וסלסולים ולהתמיד בשגרת טיפוח עדינה תוך הימנעות ממשיכה ומתיחה של השיער או משימוש במוצרים מזיקים.
על מנת למזער את ההשפעות הסביבתיות שיכולות לתרום להתקרחות נשית, רצוי להימנע מעישון, שתיה מוגזמת של אלכוהול וחשיפה ממושכת של הקרקפת והשיער לקרינת השמש.
חשוב לציין שאי אפשר למנוע נשירה לחלוטין, אבל אפשר להגן על השיער ולחזק את הקרקפת, הזקיקים וסיבי השערות באופן שיעודד צמיחה וידכא נשירה מופרזת.
טיפול בהתקרחות נשית | יתרונות | חסרונות |
השלמה תזונתית עם FLAWLESS | מעשיר את הגוף בחומרי הזנה לשיער, לעור ולציפורניים. מוצר בטוח לשימוש ללא תופעות לוואי ידועות | יעיל בעיקר להקרחה על רקע חסר תזונתי |
טיפולים קונבנציונליים ותרופות נגד הקרחה | יעילים במניעת נשירה ועידוד צמיחה במצבים מסוימים | יכולים לגרום לתופעות לוואי וכרוכים לעיתים במרשם רופא |
טיפולים טבעיים ותרופות סבתא | טיפולים בטוחים מחומרים טבעיים בלבד | אין עדויות מדעיות ליעילות הטיפולים |
ניתוח השתלת שיער | יכול לספק מענה להקרחה נרחבת שלא מגיבה לטיפולים אחרים | כרוך בסיכוני הרדמה, סיבוכים ותופעות לוואי |
ראו גם: איך למנוע נשירת שיער